Poll of polls

TV2 traff blink i California og Texas

Publisert 4. mars 2020. Sist endret 4. mars 2020.

1) TV2 har i dekningen av valg også i andre land enn Norge satset tungt på en "breaking news"-profil med egne prognoser og selvstendige analyser av utviklingen i opptellingen. Det var også tilfellet i presidentvalget i USA i 2016:

(i) TV2 erklærte valgnatten Donald Trump som president tre timer før bl.a. CNN.

(ii) TV2 var før valget i 2016 mer varsom enn de store amerikanske nyhetsorganisasjonene i sine antagelser om Clintons oppslutning.

2) TV2s offensive profil gjorde seg også gjeldende i sendingen tirsdag kveld norsk tid da kanalen leverte egne prognoser for California og Texas. Prognosene ble utarbeidet før valglokalene i begge statene stengte, og på bakgrunn av målinger før valget.

3) I arbeidet med disse prognosene vektet TV2s medarbeidere – Kjetil Løset og Terje Sørensen – målingene basert på særlig (i) opptakstidspunktene og (ii) byråenes tidligere treffsikkerhet. Å utarbeide slike prognoser for primærvalg i delstater er særlig krevende, fordi det ikke er historiske erfaringstall å vise til. Løset og Sørensen måtte også ta hensyn til at det store antallet forhåndsstemmer i både California og Texas trolig kunne fordele seg annerledes enn stemmer levert på valgdagen.

4) TV2s prognose for California tirsdag før valglokalene stengte (i parentes opptalte stemmer onsdag kveld kl 1930 iht realclearpolitics.com):

Sanders 32 (33,6)

Biden 24 (24,8)

Warren 16 (12,1)

Bloomberg 16 (14,4)

5) TV2s prognose for Texas tirsdag før valglokalene stengte (i parentes opptalte stemmer onsdag kveld kl 1930 iht realclearpolitics.com):

Biden 31 (34,3)

Sanders 30 (30,0)

Bloomberg 16 (14,4)

Warren 14 (11,4)

6) Sett i lys av at disse prognosene ble utarbeidet før en eneste stemme var talt opp, er dette en formidabel treff.

7) For seerne til TV2 Nyhetskanalen tirsdag kveld var derfor resultatene som ble publisert onsdag morgen i California og Texas neppe en stor overraskelse.

8) TV2 kunne på den amerikanske supertirsdag føye til en ny imponerende prestasjon i analyse av velgervandringer til sin lange liste av overbevisende og treffsikre beregninger i valg i en rekke land.

Johan Giertsen

Del på Facebook

Flere artikler om presentasjon av meningsmålinger i mediene

Vis alle artikler om presentasjon av meningsmålinger i mediene