Poll of polls

Kan Sp overta Trøndelag?

Publisert 27. juli 2018. Sist endret 27. juli 2018.

1) Klassekampen skriver 27. juli at "Trønder-Sp kan skifte beite".

2) Klassekampen har intervjuet Senterpartiets første nestleder Ola Borten Moe: «Det viktigste for Senterpartiet i Trøndelag er å få fylkesordføreren, ikke hvem de samarbeider med.»

3) En tankevekkende side ved intervjuet er at den som er nærmest Trygve Slagsvold Vedum i ledelsen i Senterpartiet – Ola Borten Moe – ikke uttrykker noe politisk fellesskap med sine åtteårige regjeringskolleger i Ap og SV i valget av partnere i et så symboltungt fylke som det sammenslåtte Trøndelag. Det er kun et pragmatisk spørsmål.

4) Kan Senterpartiet vinne fylkesordføreren i Trøndelag?

5) Skal det skje, må enten (i) Ap som det største partiet på rødgrønn side akseptere at Sp får fylkesordføreren – eller (ii) at Sp, Høyre og andre partier på ikke-sosialistisk side velger å samarbeide.

6) Så langt har vi bare en måling om fylkestingsvalg i det sammenslåtte Trøndelag: Målingen fra Respons for Adresseavisen og NRK som ble opptatt 26–28 februar 2018.

7) Blokkstillingen i denne målingen – fylkestinget i det sammenslåtte Trøndelag skal ha 59 mandater:

(i) Ap+SV+MDG+R: 26

(ii) Ap+Sp+SV: 32 (flertall)

(iii) Ap+Sp+SV+MDG+R: 36 (flertall)

(iv) Frp+H+KrF+V: 22

(v): Frp+H+Sp+Pp: 29

(vi): Frp+H+Sp+V: 30 (flertall)

(vii) Frp+H+Sp+KrF+V: 32 (flertall)

8) Vi viser også til vår kommentar 5. mars 2018.

9) Et eventuelt samarbeid mellom Høyre og Senterpartiet om å gi sistnevnte posisjonen som fylkesordfører i Trøndelag, vil – som bl.a. Adresseavisen har antydet, og som Klassekampen også fremhever – trolig implisere et samarbeid mellom Sp og H om andre posisjoner, kanskje særlig ordføreren i Trondheim.

Johan Giertsen

Del på Facebook

Flere artikler om Sp

Vis alle artikler om Sp

Flere artikler om konstituering

Vis alle artikler om konstituering

Omtalte kommuner

Flere artikler om omtalte kommuner