Poll of polls

NRK må måle Oslo

Publisert 7. juni 2015. Sist endret 7. juni 2015.

1) Oslo er valgkampens mest spektakulære oppgjør. Hver syvende stemme i årets valg vil trolig bli avgitt i hovedstaden.

2) To medier har hittil tatt samfunnsansvaret med å opplyse publikum om stillingen i Oslo – Aftenposten (Respons) og Klassekampen (Sentio).

3) I Bergen er det i år publisert seks målinger, i Tromsø fem. Bergensere og tromsøværinger blir kontinuerlig informert om partienes stilling.

4) Oslo har bare hatt to målinger hittil i 2015. Mangelen på målinger i hovedstaden bidrar trolig til at temperaturen i valgkampen i Oslo ikke blir det den kunne ha vært.

5) NRKs distriktskontorer skal ha mange målinger. NRK Troms er i gang med å publisere målinger sammen med aviser i fylket – de siste dagene har vi fått Lenvik, Tromsø og Harstad (Norfakta). NRK Hordaland skal ha målinger sammen med Bergensavisen (InFact).

6) Om NRK skal måle Oslo, vet undertegnede ikke. Skulle det ikke være tilfellet, må NRK revurdere sitt program for målinger og ta Oslo med. I en valgkamp der hovedstaden er sentral, må statskanalen holde publikum informert om thrilleren i det som trolig er Europas raskest voksende by.

7) NRK har dekket kampen om storbyene, senest Aktuelt med Ole Torp tirsdag 2. juni. Dette innslaget var trolig initiert av TV2s beregning for Oslo etter kanalens nasjonale måling 1. juni.

8) Landets største mediehus – NRK – kan ikke være bekjent av å måtte bruke konkurrerende mediers undersøkelser av Oslo som grunnlag for egne oppslag.

9) Vår oppfordring til NRK er derfor at institusjonen måler Oslo, f.eks. en gang i juni, en gang primo august, en måling ultimo august, og en måling i innspurten.

10) Skjer det, vil NRK og de øvrige mediene som måler Oslo (Aftenposten og Klassekampen) samlet bidra til å skape høyere temperatur i valgkampen i hovedstaden enn om NRK ikke hadde målt Oslo.

Johan Giertsen

Del på Facebook

Flere artikler om MDG

Vis alle artikler om MDG

Flere artikler om presentasjon av meningsmålinger i mediene

Vis alle artikler om presentasjon av meningsmålinger i mediene

Omtalte kommuner

Flere artikler om omtalte kommuner