Poll of polls

Opptur for Jens?

Publisert 31. oktober 2010. Sist endret 9. november 2010.

Dagbladet/Synovate noterte Arbeiderpartiet til 32,1 på målingen publisert 30. oktober. Dagbladets dekning av målingen følger mønsteret til mange såkalte riksmedier, særlig ved at avisen er taus om bakgrunnstall.

Når et parti - som Ap denne gang - måles 3-4 prosentpoeng høyere enn snittet av de øvrige landsmålingene, ville det være nærliggende om Dagbladet dokumenterte nivået ved bakgrunnstall. Er Ap's lojalitet mot 2009 stigende? Fikk Ap denne gang en særlig høy andel av hjemmesitterne i 2009? Øker overgangene til Ap fra Sp og SV?

Dagbladet kjenner trolig svarene fra materialet Synovate har levert, men leserne holdes i uvitenhet. Dagbladets tittel - Opptur for Jens - får derfor i noen grad karakter av en påstand, i likhet med VGs friskmelding av KrF 28. okt.

Arbeiderpartiets lojalitet mot 2009 har på mange målinger i år vært rundt 60 eller 60+. Hvis Ap's lojalitet nå er på vei mot 70, stiger sjansene for at Ap kan vinke farvel til 20-tallet. Ap-lojalitet på 70 vil også redusere lekkasjen fra Ap til Høyre.

Dagbladet/Synovate var den siste av 11 publiserte nasjonale stortingsmålinger i oktober. Mot september er det pluss for Ap og Frp. Spørsmålet om Arbeiderpartiet går i retning normalisering kan ikke besvares bekreftende ennå - målingene varierer - Ap fikk 27,7 hos både VG/Infact og Vårt Land/Norstat 28 og 29 okt og 32,1 hos Dagbladet/Synovate 30 okt.

Fremskrittspartiet har hittil i år hatt fem måneder med snitt på 22-tallet og fem måneder på 23-tallet. Oktober er Frp's sterkeste siden april. Motposten til Ap's og Frp's pluss er en viss nedkjøling av de øvrige partiene, sammenlignet med september.

Se også Svein Tore Marthinsens blogg om målingene i oktober og professor Bernt Aardal i Dagbladet.

Johan Giertsen

Del på Facebook

Omtalte meningsmålinger