Poll of polls

Honnør til Nationen

Publisert 13. mai 2012. Sist endret 13. mai 2012.

I pollofpolls.no etterlyser vi stadig større vilje fra særlig Oslo-baserte medier til åpenhet om bakgrunnstall. Kommunevalgkampen viste at mange lokale medier presenterte bakgrunnstall grundigere og mer informativt enn såkalte "riksmedier".

Vi har lenge gitt TV2 kredit for opplysning om bakgrunnstall.

Etter målingene som ble publisert lørdag 12. mai 2012 vil vi også gi Nationen honnør for dekningen av bakgrunnstall fra avisens byrå, som er Norfakta.

Nationen ga sine lesere - lørdag 12. mai side 5 høyre spalte - oversiktlig informasjon om fordeling på kjønn, alder og landsdeler, treffsikkert og lettlest.

Skal vi i pollofpolls.no ønske flere bakgrunnstall enn dette, vil vi peke på lojaliteten til Arbeiderpartiet og overgangene fra Arbeiderpartiet til Høyre.

Det ville f.eks. vært spennende hvis et medium - i tilknytning til de månedlige målingene - la ut tabell på sine nettsider om utviklingen i lojalitet og overganger som nevnt. Et speilbilde av en eventuell lojalitetsøkning for Arbeiderpartiet vil være et bedre bytteforhold mot Høyre. Skulle statsministeren lykkes i å styrke lojaliteten blant egne velgere frra 2009 og 2011, kan det være et tegn på at stortingsvalget 2013 kan bli en thriller mellom blokkene.

En slik tabell om lojalitet og overganger vil ha variasjoner fra måned til måned, men over tid vil mønsteret være tydelig - enten at Høyre holder sitt grep på en del av Ap's velgere fra 2009 og 2011, eller at Arbeiderpartiet gradvis lykkes i å styrke sin lojalitet, og dermed styrke sine sjanser for en tredje periode for regjeringen Stoltenberg II.

I perioder med systematiske avvik mellom byråene skulle vi gjerne også sett større åpenhet om råtall, dvs resultatet av intervjuene før byråene vekter mot referansevalget. Vi er inne i en slik periode nå, med sterkere barometertall for Frp hos byråer som veier mot 2009 enn hos byråene som veier mot 2011.

Det må f.eks. i det minste være mulig å opplyse om Frp's råtall er endret når en større tidsperiode sees samlet, f.eks. perioden fra siste årsskifte, og om relative endringer i barometertall over tid samsvarer noenlunde med relative endringer i råtall. Slik informasjon kan gis uten at nøyaktige råtall publiseres.

Johan Giertsen

Del på Facebook

Omtalte meningsmålinger

Flere artikler om metode

Vis alle artikler om metode

Flere artikler om presentasjon av meningsmålinger i mediene

Vis alle artikler om presentasjon av meningsmålinger i mediene