Poll of polls

Gir Sponheim drakraft til Erna Solberg?

Publisert 29. april 2012. Sist endret 29. april 2012.

Kommunevåpen
Bergen kommune
Folketall: 269 205

1) Fylkesmannen i Hordaland, Lars Sponheim, karakteriserte tirsdag 24. april 2012 bystyret i Bergen som "udemokratiske hobbyplanleggere".

2) Denne uttalelsen falt annen dag i intervjuperioden til kommunevalgmålingen fra Respons for Bergens Tidende, publisert 28. april 2012 med Høyre på rekordsterke 40,7 pst.

3) Kan denne typen uttalelser gi drakraft til Høyre - som leder Bergen via byrådet - og som i stortingsvalget i Hordaland kommer til å ha partileder Erna Solberg som sin toppkandidat?

4) Om uttalelser fra fylkesmannen i Hordaland som fremhever det tidvis anstrengte forholdet mellom denne statlige institusjonen og byrådet i Bergen, eller andre saker knyttet til det noen bergensere oppfatter som statlig overstyring, er til gunst for Høyre og til minus for Arbeiderpartiet, er et tema i byen mellom de syv fjell.

5) Tvistesakene mellom byrådet og fylkesmannen kan kanskje få betydning for valget i Bergen, hvor Høyre trolig kan mobilisere på stats-skepsis. Gitt nesten 200.000 stemmeberettigede i Bergen, kan en eventuell slik mobilisering få innflytelse på valgresultatet i Hordaland fylke med sine 16 av Stortingets 169 mandater i 2013.

6) Ser vi på målinger tatt opp med nærhet i tid til mediedekning av saker som gir oppmerksomhet rundt forholdet mellom fylkesmannen / Kommunaldepartementet og på den annen side byrådet i Bergen, gjør Høyre det særlig sterkt i slike perioder.

7) Vi viser for det første til vår kommentar til målingen fra Bergensavisen / TNS Gallup 25. juni 2011 med Høyre på 42,6 pst.

"En fjerde mulig årsak [til Høyres sterke tall] er debatten etter at fylkesmannen i Hordaland ikke har akseptert byens budsjett for 2011. Bergensere er skeptiske til statlig overstyring - illustrert ved tittelen på en artikkelserie i Bergensavisen for noen tid siden - "Styrt fra øst". Partier som ikke oppfattes som å spille på lag med bergensernes ønske om å styre seg selv, risikerer velgernes vrede. Professor Frank Aarebrot og seniorkonsulent Bjarne Kristiansen i TNS Gallup er inne på slike forklaringer (Bergensavisen 25. juni 2011 side 6)."

8) Vi viser for det andre til vår kommentar i målingen fra Bergensavisen / TNS Gallup 11. september 2011 med Høyre på 39,1 pst og en svak notering for Arbeiderpartiet.

"På flodbølgen av målinger i Bergen i 2010-2011 har Ap bare to ganger vært målt svakere enn valget i 2007 - i etterkant av mastesaken august/september 2010 og i juni 2011 etter at fylkesmannen i Hordaland hadde overprøvd bystyrets budsjettvedtak. Tredje Ap-måling under 2007 - september 2011 - kommer så straks etter at Kommunaldepartementet sist torsdag stadfestet fylkesmannens vedtak [om ikke å godkjenne bystyrets budsjettvedtak]."

9) Tredje eksempel er målingen 28. april 2012 (Respons/Bergens Tidende) med Høyre over 40 pst, opptatt samme uke som uttalelsene fra fylkesmannen om "udemokratiske hobbyplanleggere".

10) Målingene for Høyre i Bergen og Hordaland var sterke under mastesaken sensommeren 2010. Om forholdet mellom byrådet i Bergen og staten ved fylkesmannen har et tilsvarende potensiale for å påvirke velgerne på valgdagen i 2013, er vi i pollofpolls.no usikre på. Men sett i lys av bergensernes og vestlendingenes generelle Oslo-skepsis, kan det ikke ses bort fra at dette kan få betydning for enkelte velgere i grensesonen mellom Høyre og Arbeiderpartiet.

11) I pollofpolls.no tar vi ikke stilling til problemsakene mellom byrådet i Bergen og fylkesmannen i Hordaland, men vi vil følge denne konflikten i lys av dens mulige betydning for stortingsvalget i landets nest største by i 2013.

Johan Giertsen

Del på Facebook

Flere artikler om H

Vis alle artikler om H

Omtalte kommuner

Flere artikler om omtalte kommuner