Poll of polls

"Blå-blå"-regjering?

Publisert 24. august 2010. Sist endret 24. august 2010.

August 2010 har så langt vært en vanskelig måned for regjeringspartiene, men også august bekrefter at et "blå-blått" flertall av Fremskrittspartiet og Høyre ikke hadde vært sannsynlig etter et eventuelt stortingsvalg i dag.

Snittet av de åtte landsmålingene publisert hittil i august gir riktignok 86 mandater og flertall for Frp og Høyre etter mandatfordelingen i 2009. Men disse to partiene hadde med august-snittet som f.t. er på 49,6 kommet i mindretall med 84 mandater etter den endrete fylkesfordelingen fra 2013, se professor Aardal om denne.

Når en så krevende måned for Arbeiderpartiet som august 2010 gir dødt løp mellom Frp og Høyre på den ene siden, og de øvrige partiene på den annen, kan det ikke sees bort fra at vi får andre tall når det politiske livet normaliserer seg.

Kommentatorer som i lys av målingene i år spår en "blå-blå" regjering i 2013 undervurderer Ap's evne til å mobilisere. Frp og Høyre fikk 40% i 2009. De samme kommentatorene legger for liten vekt på at det i Norge ikke er sannsynlig at en blokk av to partier med delvis utveksling av velgere skal øke med nesten 10% fra et valg til neste. Særlig Høyre må være forberedt på at overgangene fra Ap kanskje ikke vil vedvare i det antall vi har sett så langt i år.

Også målingene i august tyder derfor på at et regjeringsgrunnlag etter neste valg er avhengig av ett eller flere sentrumspartier. Slik sett viser "Hardanger-måneden" august 2010 at mye er ved det gamle i norsk politikk.

Johan Giertsen

Del på Facebook

Omtalte meningsmålinger