Poll of polls

Sentrum i nøkkelposisjon

Publisert 1. august 2010. Sist endret 3. august 2010.

Hvis snittet av landsmålingene i juli blir valgutfallet i 2013, ville sentrumspartiene beholdt sin tradisjonelle nøkkelposisjon. Venstre oppnår sitt beste månedssnitt siden stortingsvalget med 4,3. Høyre og Fremskrittspartiet ville med snittet i juli kommet i mindretall med 84 mandater. Så langt i 2010, synes flertall for Høyre og Frp å være betinget av at Venstre går under sperregrensen. Høyre og Frp har i år bare hatt flertall etter snittene i april og juni. I begge disse månedene var Venstres snitt under 4%.

Syv nasjonale stortingsvalgmålinger ble publisert i juli. Høyre og Venstre ble vinnerne mot juni med +0,6 og +0,5. Fremskrittspartiet hadde størst fall mot juni med -1,2 og snitt på 22,3 som er partiets svakeste siden november i fjor.

De syv landsmålingene publisert i juli var fordelt på fire byråer - Sentio med tre (Dagens Næringsliv og to Sunnmørsposten), Norstat med to (Vårt Land og NRK) samt TNS Gallup (TV2) og Norfakta (Nationen/Klassekampen). Gitt alle syv målinger, var snittet for Arbeiderpartiet og Høyre 29,0 og 25,5.

Snittet mellom byråene for Ap og Høyre var derimot 28,6 og 25,9. I denne beregningen er lagt inn snittet av Sentios tre målinger og snittet av Norstats to målinger, jf også Svein Tore Marthinsen i Minerva om denne snittberegningen. Gjennomsnittet av de fire byråene Sentio, Norstat, TNS Gallup og Norfakta i juli ble dermed for Ap noe svakere enn månedssnittet for samtlige syv målinger og noe bedre for Høyre.

Johan Giertsen

Del på Facebook

Omtalte meningsmålinger