Poll of polls

Ingen bakgrunnstall fra VG

Publisert 4. september 2011. Sist endret 4. september 2011.

Verdens Gang har denne helgen publisert tre partimålinger - Oslo (lørdag), Stavanger og Trondheim (søndag).

VG bruker i alt fire sider på å rapportere om disse målingene, men leserne får ikke et eneste bakgrunnstall. Dette skjer til tross for at endringene i særlig Oslo og Trondheim er markerte, sammenlignet med forrige måling i disse byene.

I Oslo ble Ap målt seks prosentpoeng høyere enn hos Aften/Respons 29. august, og Høyre minus fire mot nevnte måling. I Trondheim er Miljøpartiet De Grønnes notering oppsiktsvekkende. MDG er iflg InFact jevnstort med SV i trønderhovedstaden.

Til tross for VGs overlegne ressurser, holder mange av lokalavisenene - hvorav flere utkommer bare en dag ukentlig - gjennomgående et høyere analysenivå enn hva vi finner i VG mht partimålinger, med mer dybdeboring når det gjelder lojalitet, overganger og evne til å mobilisere hjemmesittere.

Når det gjelder bakgrunnstall, er det stor forskjell mellom VG og Aftenposten. Sistnevnte bidrar til øket kunnskap om velgernes vandringer ved å legge ut bakgrunnstall for avisens landsmålinger.

Aftenposten bidrar dermed også til øket forståelse for at en utvalgsundersøkelse med 1.000 spurte som skal anslå et mulig resultat blant 2-3 millioner stemmer bl.a. må bli preget av byråets behandling av materialet innenfor rammen av faglig god skikk. Byråenes praksis innenfor alminnelige aksepterte grenser for faglig skjønn på dette området varierer noe.

VG krever - prisverdig - åpenhet av både private og offentlige institusjoner. Men VG har en lang tradisjon for å vise liten åpenhet i forhold til sine lesere når det gjelder bakgrunnstall for partimålinger.

Johan Giertsen

Del på Facebook

Omtalte meningsmålinger

Flere artikler om presentasjon av meningsmålinger i mediene

Vis alle artikler om presentasjon av meningsmålinger i mediene