Poll of polls

TV2-Terje slo franske meningsmålere

illustrasjon

Publisert 8. juli 2024. Sist endret 8. juli 2024.

1) Da valgdagsmålingen i Frankrike ble publisert søndag kl. 20, var overskriftene i Europa «sjokk», fordi Nasjonal Samling (Le Pen-partiet) gjorde det markert svakere enn i meningsmålingene.

2) For leserne av tv2.no var dette intet «sjokk». Kanalens valgmedarbeider Terje Sørensen antok allerede lørdag, før valglokalene åpnet, at Nasjonal Samling ville gjøre det svakere enn franske meningsmålinger la til grunn.

3) TV2s tittel lørdag kveld var profetisk: «Kan hun [Le Pen] gå på en smell?» Det samme var ingressen: «Paris (TV 2): Nasjonal Samling ligger øverst på alle franske meningsmålinger, men valgsystem og taktisk spill kan gi et helt annet sluttresultat, ifølge TV 2s tallknuser.» Og slik gikk det.

4) TV2 refererte lørdag profilerte franske meningsmålingsbyråer som i innspurten antok at Nasjonal Samling kunne få fra 190 til 250 av de 577 representantene. Fasiten ble i overkant av 140.

5) Valgresultatet mandag morgen ifølge BBC (Terje Sørensens beregning lørdag for TV2 i parentes):

a. Venstre-koalisjonen 182 (157)

b. Sentrums-koalisjonen 168 (177)

c. Nasjonal Samling 143 (151)

d. Republikanerne 38 (39)

6) Terje Sørensens «bom» på Nasjonal Samling var under ti representanter. Meningsmålernes bom var fra 50 til over 100.

7) Franske meningsmålere med en trolig hærskare av statsvitere og statistikere og massivt med datakraft ble slått av en medarbeider i TV2 i Bergen.

8) Terje Sørensen har en sjelden analytisk kapasitet, en sjelden evne til å skille det vesentlige fra det uvesentlige og en sjelden paratkunnskap.

9) Terjes hjelpemidler er en gammel og sliten kalkulator og sitt eget hode – kombinert med stor arbeidskraft og flere tiårs studier av velgeratferd i blant annet Norge, Sverige, Danmark, UK, Frankrike og USA.

10) I første valgomgang i Frankrike ble 76 av 577 representanter fordelt. 501 valgkretser skulle avgjøres i valget søndag. Terje gikk i forrige uke igjennom alle 501, antok at rundt 400 var sikre gitt stemmefordelingen i første valgomgang og valghistorikk, og studerte grundig de gjenstående hundre kretsene.

Johan Giertsen

Del på Facebook

Flere artikler om presentasjon av meningsmålinger i mediene

Vis alle artikler om presentasjon av meningsmålinger i mediene