Poll of polls

Juni 1944 – Juni 2024

illustrasjon

Publisert 7. juni 2024. Sist endret 7. juni 2024.

Per Hysing-Dahl (1920–89) tjente sitt land som pilot i de allierte flystyrkene og som stortingsrepresentant 1969–85, de fire siste årene som nasjonalforsamlingens president.

Stortingspresident Masud Gharahkhani representerte i februar i år Stortinget på Forsvarets 80-årsmarkering i Frankrike av tidligere president Per Hysing-Dahls flyoperasjoner i krigsårene.

I år – 7. mai – åpnet Stortinget en utstilling i Eidsvollsgalleriet, som gjennom bilder og tekst forteller om de sentrale hendelsene i Per Hysing-Dahls militære og politiske liv. Krigskorset er også utstilt.

– Historien om Per Hysing-Dahl, den unge piloten som tjenestegjorde i det britiske luftvåpenet og fikk krigskorset for en operasjon som holdt på å koste ham og tre franske agenter livet, er ukjent for mange. Men det er viktig å løfte den frem, for den er mer aktuell enn på lenge, sa stortingspresident Masud Gharahkhani da utstillingen ble åpnet.

Vi siterer fra Per Hysing-Dahls bok «Vingeslag. Fra cockpiten til presidentplassen» (1990), der han reflekterte på 40-årsdagen for landgangen i Normandie 6. juni 1984 da han som Stortingets president – etter et stort antall flyoperasjoner over det nordlige Frankrike – var tilbake i Normandie for første gang etter krigen:

«Er det mulig å formidle til dagens ungdom – ja, til de to generasjonene som har vokst opp etter krigen – de stemninger som et okkupert Europa ble grepet av da de gjennom skjulte radioapparater hørte om «D-Day»? Klarer min generasjon å bringe forståelse for hvilke følelser vi hadde, vi som i fly, i fartøy og på bakken, var villige til å sette livet inn for å frigjøre et terrorisert Europa?

Det er tvilsomt. Og likevel prøver vi. Vi prøver så godt vi kan å fortelle hva frihet betyr. Hva det ligger i begrepene «fedrelandskjærlighet» og «offervilje». At det ikke bare dreier seg om å beskytte eller gjenvinne arealer av landområder, men å beskytte retten til å være menneske, til å være solidarisk med mennesker som lider urett, til å påtale uretten, til ikke å la seg kneble av autoritære systemer.

Og her står vi da, krigens generasjon og minnes. Gråhårete, hvithårete, mange slitne, mange med skader som aldri kan helbredes, med plager som aldri kan fjernes. Og det som nå utfolder seg fremfor oss, skaper en bro til smerten og sorgen, men også til triumfen etter å ha knust den nazistiske Festung Europa.»

Med disse ord vil vi ikke bare ære stortingspresident Per Hysing-Dahl på 80-årsmarkeringen for landgangen i Normandie i juni 2024 – men også de millioner av kvinner og menn som ved sin sivile eller militære innsats bidro til å snu tyranni til frihet.

Lars Øy / Johan Giertsen

Del på Facebook