Poll of polls

Høyre nest størst i mai

Publisert 30. mai 2010. Sist endret 30. mai 2010.

Etter at Dagbladet/Synovate publiserte landsmåling 30. mai, er 11 landsmålinger publisert i mai. Pollofpolls.no anvender publiseringsdag for månedssnittet. Dagbladet/Synovate ligger derfor inne med to målinger i snittberegningen, publisert 2. mai og 30. mai.

Høyres opptur fortsetter. Snittet for Høyre ble 24,3. Dette er +0,7 mot snittet i april. Veksten siden valget 2009 er +7,2. Dette motsvares av at Arbeiderpartiets snitt stadig er ca 5% under valgresultatet. Fremskrittspartiets snitt er også i mai rundt partiets resultat i 2009. Sosialistisk Venstreparti noterer i mai sitt svakeste månedssnitt siden stortingsvalget med 5,9.

Høyre og Venstre er etter mai-snittet de eneste partiene med fremgang siden valget. Venstre riktignok bare med +0,2, men det ville ha brakt partiet over sperregrensen hvis mai-snittet blir utfallet i 2013.

Medier som presenterer partimålinger informerer sjelden om bakgrunnsmaterialet. Av bakgrunnstall publisert i mai, er Høyre målt til lojalitet på rundt 90 hos NRK/Norstat og Opinion/ANB/Dagsavisen. Dette betyr at ca. 90% av Høyres 2009-velgere holdt fast ved partiet på disse målingene.

Opinion/ANB/Dagsavisen viste en lojalitet for Frp på 77%, Ap 70% og SV 66%. Kristelig Folkeparti kan ifølge Norstat/Vårt Land ha stanset fallet i lojalitet, og noterte på mai-målingen 73,5.

Verdens Gang/InFact målte i mai Høyre til 27%. Det måtte ha vært nyttig for VGs lesere å få kjennskap til hvilke bakgrunnstall som kunne bringe Høyre til 27%, nærmere 3% høyere enn snittet av de øvrige landsmålingene (VG 26. mai 2010 side 26). Dette er et av mange eksempler på at større åpenhet om bakgrunnstall kan danne grunnlag for en mer kunnskapsbasert debatt om velgernes vandringer. Slik åpenhet kan også bidra til at publikum i større grad kan etterprøve målingene.

Johan Giertsen

Del på Facebook

Omtalte meningsmålinger