Poll of polls

Valgvake-snarveier: Kommunevalget | Fylkesvalget | Siste oppdateringer | Utvikling valgnatten | Beste målinger

Juni: MDG+R+SV større enn Sp

Publisert 6. juni 2021. Sist endret 6. juni 2021.

1) Snittet av de tre første landsmålingene i juni:

a. Sum MDG+R+SV: 18,2 – 33 mnd

b. Sp 17,4 – 33 mnd

2) Snittet av ni landsmålinger i mai:

a. Sum MDG+R+SV: 16,4 – 30 mnd

b. Sp 16,5 – 31 mnd

3) Vedums strategi synes å være å se bort fra velgerne til tre partier – MDG+R+SV – som samlet kan bli større enn Senterpartiet, og som Vedum kan bli avhengig av for å hente flertall.

4) Snittet så langt i juni reiser spørsmålet om sum MDG+R+SV kan bli større enn Senterpartiet. Skulle det skje, kan det forsterke karakteristikken som SV-leder Lysbakken har satt på et eventuelt Ap+Sp-prosjekt – en «sentrumsregjering».

5) Størrelsen til sum MDG+R+SV har betydning for Arbeiderpartiet:

a. Arbeiderpartiet lekker til MDG+R+SV. Snittet av landsmålingene i mai antydet en netto lekkasje fra Ap til sine tre konkurrenter til venstre på netto -43.000; i april -37.000; i mars -44.000; i februar -43.000; i januar -43.000. Dette svarer til rundt 1,5 prosentpoeng.

b. Skal Ap klatre mot valgresultatet i 2017, bør lekkasjen til MDG+R+SV tas ned.

6) Styrken til sum MDG+R+SV har også betydning for om Sp-nestleder Ola Borten Moe kan oppnå sitt mål om flertall Ap+Sp. Et slikt flertall blir vanskelig hvis Støre ikke lukker lekkasjen til Bastholm, Moxnes og Lysbakken (samtidig som Sp må holde og helst øke hentingen fra Frp+H hvis Ap+Sp skal vinne flertall).

7) Størrelsen til sum MDG+R har videre betydning for om Ap+Sp+SV kan vinne flertall med 85 mandater eller mer. Jo flere partier som kommer over sperregrensen, jo større oppslutning må Ap+Sp+SV ha for å vinne flertall – og motsatt.

8) Arbeiderpartiets utveksling mot MDG og Rødt kan bli avgjørende for de to sistnevnte i kampen mot sperregrensen. Foruten velgere som ikke stemte i 2017, er MDG og Rødt avhengig av å hente velgere fra bl.a. Ap. Da blir spørsmålet om Bastholm og Moxnes makter å mobilisere på muligheten for en «sentrumsregjering» av Ap+Sp.

Johan Giertsen

Del på Facebook

Flere artikler om Sp

Vis alle artikler om Sp