Poll of polls

Vedum truer Lysbakken i nord

Publisert 29. november 2020. Sist endret 29. november 2020.

Stortingsvalg – Nordland og Tromsø – InFact for NRK (Nordland) og Nordlys (Tromsø).

1) Distriktsmandater iht målingen i Nordland:

Ap 2 (2)

H 1 (2)

Frp 1 (2)

SV 1 (0+1)

Sp 3 (2)

2) SV vinner iht målingen det åttende og siste distriktsmandatet med en margin på mindre enn tusen stemmer til Høyres andre mandat.

3) Ser vi på brutto lekkasje av 2017-velgere, er Senterpartiet den største konkurrenten for SV i Nordland. SV lekker knapt ti pst av egne 2017-velgere til Vedum i Nordland. En slik lekkasje truer SVs mulighet til å vinne distriktsmandat i fylket.

4) Senterpartiets hakking på velgergrunnlaget til Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Høyre er velkjent. Men heller ikke SV kommer uskadet fra Vedums stormløp, slik tallene i Nordland viser.

5) Målingen i Nordlys i Tromsø by: Forutsettes samme relative endring mot 2017 i Troms fylke som i Tromsø by (takk til Jon Aabye for beregningen), vil distriktsmandatene bli fordelt slik:

Ap 1 (2)

Frp 1 (1)

H 1 (1)

Sp 2 (1)

SV 0 (0+1)

6) Beregningen for Troms fylke gir SV 10,4 mot 10,1 i 2017. Det er ikke tilstrekkelig til å vinne distriktsmandat, gitt Senterpartiets eksplosive vekst. Brytes snittet på landsmålingene i november ned på Troms, henter Sp også to mandater. SV vinner ikke distriktsmandat, men beholder utjevningsmandatet.

7) I Tromsø by er det iht målingen i Nordlys Rødt som er SVs største konkurrent i brutto lekkasje.

Johan Giertsen

Del på Facebook

Omtalte meningsmålinger

Flere artikler om SV

Vis alle artikler om SV

Omtalte kommuner

Flere artikler om omtalte kommuner