Poll of polls

Blir Jon Georg Dale gjenvalgt?

Publisert 9. mai 2020. Sist endret 9. mai 2020.

Stortinget – landsomfattende – Norstat/NRK/Aftp – Respons/VG – Norfakta/Nationen/Klassekampen – primo mai.

Tusen takk til kommentatorene Lars Nehru Sand (NRK) og Tone Sofie Aglen (VG) for innsyn i bakgrunnstallene. Klassekampen har publisert bakgrunntall for Frp i sin måling.

1) Frp fikk 444.683 stemmer i stv 2017. Målingene så langt i mai viser at Fremskrittspartiet har fire problemer:

(i) Snitt bakgrunnstallene som nevnt antyder at lekkasjen til Høyre er brutto ca 14 pst av partiets 2017-velgere (= -60.000).

(ii) Lekkasjen til Senterpartiet er brutto ca 11 pst (= -50.000).

(iii) Andelen gjerdesittere er ca 21 pst (= -95.000).

(iv) Lojaliteten mot stv 2017 er ca 47 pst, som er uvanlig lavt til å være Frp. Bare Venstre har lavere lojalitet av stortingspartiene. Lojalitet på rundt 70-75 vil erfaringsmessig lede til et barometertall nær resultatet i forrige stortingsvalg. Antas lojaliteten å være 47, har over 235.000 av partiets knapt 445.000 velgere i 2017 enten gått til andre partier (i all hovedsak H eller Sp) eller satt seg på gjerdet.

2) Jon Georg Dale representerer Fremskrittspartiet, Møre og Romsdal. Dette fylket har f.t. åtte distriktsmandater. I valget 2021 blir det syv. Disse syv vil med stor sannsynlighet bli fordelt mellom Ap, Frp, H og Sp. Tre av disse partiene vil vinne to distriksmandater. Det partiet av disse fire som blir minst i Møre og Romsdal, vil trolig bare vinne ett distriktsmandat.

3) Jon Georg Dale er representant nr. 2 fra Frp i Møre og Romsdal, etter Sylvi Listhaug. Blir han nr. 2 også neste år, faller han trolig ut av Stortinget hvis landstendensen i mai 2020 slår inn i Møre og Romsdal i stortingsvalget.

4) Senterpartiet synes f.t. nærmest til å vinne det syvende distriktsmandatet. Det kan dermed ligge til rette for en kamp mellom Fremskrittspartiets og Senterpartiets andrekandidater. Jon Georg Dale har mange kort på hånd i et eventuelt slikt oppgjør: Senterpartiet er fullmobilisert. Frp er lavt mobilisert, og har store stemmereserver på gjerdet.

5) At nedbrytingen av landsmålingene f.t. gir Sp et forsprang på Frp i kampen om sistemandatet, behøver derfor ikke¨å bety at Sp er en favoritt i dette oppgjøret, sett i lys av Fremskrittspartiets mobiliseringsevne i sitt kjernefylke Møre og Romsdal

Johan Giertsen

Del på Facebook

Omtalte meningsmålinger

Flere artikler om Frp

Vis alle artikler om Frp

Omtalte kommuner

Flere artikler om omtalte kommuner