Poll of polls

Kan Ropstad slå Hareide?

Publisert 8. september 2019. Sist endret 8. september 2019.

1) Kristelig Folkeparti fikk 4,2 pst i Hareides siste nasjonale valg som partileder – stortingsvalget 2017.

2) Snittet av nasjonale målinger om kommunevalg siste valgkampuke i dette kommunevalget gir Kristelig Folkeparti – under partileder Ropstad – 4,3 pst.

3) Basert på lokale målinger, har KrF klatret nedenfra. Ikke i store steg, men i sum merkbart. I stortingsvalget 2017 var det motsatt – da sank KrF gradvis ned mot valgnattens 4,2 pst.

4) Vurderingen av KrF valgnatten må sees i lys av skjærsilden partiet var igjennom i fjor høst. At KrF tross en så gjennomgripende og opprivende strid, har lyktes å opprettholde en høy lojalitet er bemerkelsesverdig.

6) Lojaliteten for KrF mot stv 2017 lørdag 7. september 2017 hos Respons for VG var 68 (ti prosentpoeng høyere enn Ap og H) og 66 hos Kantar for TV2 samme dag (femten prosentpoeng høyere enn Høyre på 51).

7) Valgkampens hyggeligste tall for Ropstad er lojalitet 82 for KrF på målingen om fylkestingsvalg i Agder fra Respons for Fædrelandsvennen (opptatt 26/8 – 3/9). Lojalitet over 80 er en sjeldenhet i en lokalvalgkamp. Så blir spørsmålet om denne lojaliteten blant KrFs kjernevelgere i sør kan peke ut en retning for Ropstad frem mot stortingsvalget 2021.

8) Valgnatten gir svaret på om Ropstad i sitt første valg som partileder kan komme høyere enn Hareides i hans siste valg som partileder.

Johan Giertsen

Del på Facebook

Flere artikler om KrF

Vis alle artikler om KrF