Poll of polls

Ser Frp+KrF+V bedre tall?

Publisert 24. august 2019. Sist endret 24. august 2019.

1) Spørsmålet i tittelen kan stilles i lys av flommen av målinger den siste uken.

2) Fremskrittspartiet:

(i) Ser vi på de tre nasjonale målingene om kommunevalg som er publisert i uke 34, og som har minst en eller flere av opptaksdagene i denne uken (fra og med 19. august), er snittet for Frp på 9,5 pst. Med dette snittet holder Frp sitt 2015-nivå.

(ii) Dette fordeler seg med 8,8 hos TNS/TV2 og 9,8 i Respons/VG og 10,0 i Ipsos/Dagbladet.

3) Kristelig Folkeparti:

(i) Av de ti nasjonale målingene om kommunevalg som har vært publisert i august er KrF over 4 pst på fem. Landsmålingene i uke 34 har snitt 4,1 pst.

(iii) Vi hadde inntil målingen i Færder notert målinger i 73 kommuner i august som samlet leverte 46 pst av stemmene i kvlg 2015. KrF har fire blank med vår beregningsmåte iht disse målingene.

(iii) Lokale målinger så langt i august gir derfor KrF et høyere nivå enn partiet har hvis alle målinger i kommunene tas med. KrF må tilbake til medio april for å se 4-tallet på vår beregning for lokale målinger.

(iv) Det er først og fremst lojaliteten som KrF drar nytte av. Respons for VG i uke 34 hadde lojalitet for KrF på 73, som var den høyeste blant partiene på Stortinget.

(v) På dette tidspunktet i kommunevalgkampen synes det derfor som om KrF kan se for seg hyggeligere tall enn snittet på stortingsmålingene i år.

4) Venstre:

(i) Venstre har, i likhet med KrF, fire blank på vår beregning av lokale målinger i 73 kommuner inntil fredag 23. august.

(ii) Dette 4-tallet er, som for KrF, et høyere nivå enn partiet har hvis alle målinger i kommunene tas med. Venstre må også tilbake til medio april for å se 4-tallet på vår beregning for lokale målinger. Lokale målinger i august er hyggeligere for Venstre enn snittet på stortingsmålingene i år.

(iii) Venstre er i noen grad i kamp med Høyre om grønne borgerlige velgere i byene. I landsmålingen fra Respons for VG 22. august var Venstre i balanse med Høyre i utvekslingen av velgere.

(iv) I Oslo (Norstat for NRK og Aftp 22. aug) var det også balanse i utvekslingen mellom Venstre og Høyre.

(v) At Venstre nå kan ha et nullforhold mot Høyre, er et skritt fremover for Trine Skei Grande. Høyre var hos Respons i første halvår i hovedsak i pluss mot Venstre.

Johan Giertsen

Del på Facebook

Flere artikler om V

Vis alle artikler om V

Flere artikler om KrF

Vis alle artikler om KrF

Flere artikler om Frp

Vis alle artikler om Frp