Poll of polls

Hvor henter Bomlisten velgere?

Publisert 5. mai 2019. Sist endret 5. mai 2019.

1) Folkeaksjonen nei til mer bompenger er så langt dette kommunevalgets største overraskelse.

2) Hvor henter dette nye partiet sine velgere? Vi har et begrenset materiale for å besvare dette spørsmålet, og feilkildene ved bakgrunnstall er større enn ved målingenes barometertall. Tabellen er derfor ingen fasit, snarere en antydning om hvem som blør mest til Folkeaksjonen.

3) Mediene har fokusert mye på Fremskrittspartiets lekkasje til Bomlisten. I et makt-perspektiv i Bergen bystyre og Vestland fylkesting kan Arbeiderpartiets lekkasje bli vel så interessant. Hvis Ap ikke lykkes i å stanse lekkasjen til Folkeaksjonen, og hvis dette nye partiet ser mot borgerlig side når bystyret og fylkestinget skal konstitueres, kan Arbeiderpartiet risikere å miste makten både i byen og fylket.

4) Folkeaksjonen er på vippen i siste måling i Vestland, forutsatt blokker som nasjonalt (Respons for BT 2. mai). Hvis siste måling i Bergen svarer til valgresultatet, vil Høyre, Fremskrittspartiet og Folkeaksjonen vinne flertall med 34 av 67 representanter (Sentio/BA). Et mulig slikt flertall var usannsynlig for kort tid siden. I målingen fra Respons for Bergen SV, opptatt ultimo november, hentet disse tre partiene 26 representanter. Knapt noen så da for seg at H+Frp+Folkeaksjonen kunne ha en mulighet for flertall.

5) Lørdag 4. mai skrev Bergens Tidende at idretten nå merker bompengene ved at kostnadene til å bringe og hente barn kan bli uforholdsmessige for stadig flere. Dette forsterker presset på byrådet og fylkestinget om eventuelle tiltak som kan begrense disse kostnadene. Bergen er reguleringsmyndighet. Fylket eier og bygger ut bybanen.

6) Kolonnen for Respons i tabellen bygger på respondentene til Folkeaksjonen i summen av fem målinger fra byrået: For SV (nov 18, Bergen) – for BT (des 18, Bergen) – for BT/VG (mars 19, Bergen) – for BT (april 19, Bergen) – for BT (april 19, Vestland). Kolonnen for Sentio gjelder byråets måling i Bergen for Bergensavisen publisert 3. mai.

7) Tabellen viser at både Respons og Sentio er samstemt om hovedlinjene i hvor Folkeaksjonen henter sine velgere.

Hvor henter Folkeaksjonen nei til mer bompenger sine velgere?

Andel i prosent av Folkeaksjonens velgere. Merk betydelige feilmarginer.

Respons 2018–2019 Sentio/BA 3. mai 2019
Fra H 33 33
Fra Frp 23 22
Fra Ap 15 17
Fra V 4 4
Fra SV 4 1
Fra Sp 2 7
Fra MDG 2 2
Fra KrF 2 2
Fra R 2 0
Fra andre 3 2
Fra stemte ikke i 2017 11 11

Johan Giertsen

Del på Facebook

Flere artikler om "Andre"

Vis alle artikler om "Andre"