Poll of polls

Hjemmesitterne – «risiko» for MDG?

Publisert 24. august 2017. Sist endret 24. august 2017.

Nasjonale målinger vektet mot 2013 – publisert 22–24 august – Sentio for Dagens Næringsliv, Norstat for NRK, Respons for Aftenposten, Adresseavisen og Bergens Tidende.

Vi takker redaktør Kjetil B. Alstadheim (DN), kommentator Lars Nehru Sand (NRK) og de tre avisene som er kunder hos Respons for innsyn i bakgrunnsmaterialet.

1) MDG har et snitt over sperregrensen, men det er i hvert fall to (mørke) skyer i horisonten for partiet:

(i) Lojaliteten er ujevn, og varierer fra 62 hos Sentio/DN og 61 hos Respons/Aftp/Adressa/BT til 45 hos Norstat for NRK. Lojaliteten var bare 47 i partiets kjerneområde i Oslo ifølge Sentio for Klassekampeen 21. august.

ii) Både hos Sentio og Norstat mobiliserte MDG sterkt blant velgere som ikke stemte i 2013, med 13 pst av de aktiviserte og mer moderate 6,5 pst hos Respons.

2) Sjansen for å passere sperregrensen stiger hvis MDG kan legge bak seg de mange målingene med ujevn og til dels lav lojalitet.

3) Skulle målingene i sluttfasen antyde at høy mobilisering av hjemmesittere er nødvendig for å bringe MDG over sperregrensen, kan det være bli en kilde til neglebiting og usikkerhet før vi får fasiten valgnatten.

Johan Giertsen

Del på Facebook

Flere artikler om MDG

Vis alle artikler om MDG