Poll of polls

MDG lojalitet 55 (?)

Publisert 28. desember 2016. Sist endret 28. desember 2016.

1) I vår oppsummering av partienes stilling ved inngangen til valgåret 2017 vil vi legge stor vekt på lojaliteten mot stv 2013.

2) For MDG som fikk 2,8 i valget for over tre år siden, er beregninger av lojalitet forbundet med en særlig usikkerhet pga et lavt antall respondenter.

3) Snitt lojalitet for målinger i desember 2016 der vi kjenner bakgrunnstall for MDG er 55 (Norstat/NRK – Norfakta/Nat/KK – Respons/Aftp/Adressa/BT - Sentio/DN). Vanskelighetene med å anslå lojaliteten er markert med spørsmålstegnet i tittelen. 

4) Skulle lojalitet på 55 treffe, har MDG en vei å gå for å passere sperregrensen, slik også barometertallene på målingene viser. MDGs snitt på landsmålingene i desember er 2,82 (2,79 i valget 2013).

5) MDGs snitt lojalitet i hele 2016 på målingene fra Respons for Aftenposten, Adresseavisen og Bergens Tidende er lav 60.

6) Snitt andel av aktiviserte velgere som ikke stemte i 2013 hos Respons i hele 2016 for MDG er fem pp.

7) MDG scorer solid på kommunespørsmål i målingene i Oslo. MDG viser der potensiale for å hente velgere fra Ap. Kan MDG ta ut dette potensialet i stortingsvalget, øker sjansene for et nasjonalt gjennombrudd. 

8) På kommunemålingen fra Respons for Aftenposten i Oslo i desember hentet MDG ti respondenter fra Ap (svarende til over fem pst av Oslo Ap's velgere i 2013). På stortingsmålingen var dette gått ned til en – 1 – respondent. Hos Oslo Høyre hentet MDG null på både kommune- og stortingsspørsmål (merk usikkerheten ved overgangstall).

9) Målingene i Oslo viser også at MDG har et potensiale blant SVs og Venstres velgere. Så blir spørsmålet om MDG neste år makter å finsikte budskapet slik at disse mulighetene tas ut i valget.

10) Vi retter en hjertelig takk til mediene som har gitt oss innsyn i bakgrunnstall.

Johan Giertsen

Del på Facebook

Flere artikler om MDG

Vis alle artikler om MDG