Poll of polls

MDG, Ap og Frp opp

Publisert 11. juni 2015. Sist endret 11. juni 2015.

1) Fra ultimo mai til 10. juni er det publisert målinger i tre fylker som samlet leverte 22 pst av stemmene i fylkestingsvalget 2011. Disse er Oppland (Markedsinfo/GD), Møre og Romsdal (InFact for NRK og Tidens Krav) og Oslo (Sentio for Klassekampen).

2) En poll of polls basert på disse fylkene med vår beregningsmetode gir tre partier høyere nivåer enn i fylkestingsvalget 2011; MDG, Ap og Frp.

3) MDG fremstår i stigende grad som valgnattens trolige vinner. MDG fikk 1,3 pst i fylkestingsvalget 2011, og noteres med 4,7 med vår beregning gitt de tre nevnte fylkene. Fordi MDG hadde et lavt nivå i 2011, hefter det en særlig usikkerhet ved vår poll of polls anvendt på MDG.

4) Forutsatt samme antall godkjente stemmer i fylkestingsvalget 2015 som for fire år siden, er MDGs "stemmetall" i Oppland, Møre og Romsdal og Oslo så høyt at partiet er nr. 4 i disse tre fylkene samlet, etter Ap, H og Frp.

5) Et spørsmål for MDG i årets valg er om partiet vil lide samme skjebne som har rammet SV i mange valg, at partiet gjør det skarpere på målingene enn i valget. Valgnatten vet vi om MDGs mange unge velgere på målingene også har brukt sin stemmerett til å støtte Rasmus Hanssons parti.

6) Arbeiderpartiet oppnår 36,5 med en beregning som nevnt (33,2 i fylkestingsvalget 2011). Svarer dette i hovedsak til Arbeiderpartiets nivå i de øvrige fylkene, ser vi en mindre nedkjøling av Støres parti på spørsmål om fylkestingsvalg, sammenlignet med målingene i årets første kvartal. Konkurransen fra MDG merkes nå for Arbeiderpartiet.

7) Basert på nevnte beregning, har MDG marginalt sterkere vekst i prosentpoeng mot 2011 enn Ap. Skulle det skje valgnatten, vil MDG oppleve en valgvake som knapt noen kunne forestille seg for inntil kort tid siden.

8) Fremskrittspartiet er tredje parti som i denne beregningen er i pluss mot 2011, riktignok bare et halvt prosentpoeng (12,3 vs 11,8 i fylkestingsvalget 2011). Et eventuelt slikt resultat valgnatten vil bli ansett som en seier av Siv Jensen og hennes partifeller, sett i lys av de mange dystre spådommer som Frp har vært utsatt for i år.

Johan Giertsen

Del på Facebook

Flere artikler om MDG

Vis alle artikler om MDG

Flere artikler om Ap

Vis alle artikler om Ap

Flere artikler om Frp

Vis alle artikler om Frp