Poll of polls

Oslo og Bergen er hovednøklene

Publisert 2. april 2015. Sist endret 2. april 2015.

Vi retter en hjertelig takk til statsviter Svein Tore Marthinsen for denne analysen med vekt på stillingen i byene. Flere av Marthinsens analyser er inntatt på hans blogg.

Kommunevalget 2015 nærmer seg, og vi går inn i påsken med Ap i sjiktet 35-37 %, med Høyre på et sted mellom 23 og 27 og med en rekke små partier fra rundt 10 % (Frp) og nedover. Det knytter seg usikkerhet rundt særlig Høyres nivå, nasjonale og lokale målinger viser stort sprik, en brukbar gjetning kan være at sannheten befinner seg et sted i mellom (rundt 25).

Ap vil ha mye å tjene på å gjøre valgkampen så nasjonal som mulig, og valget til et valg for/mot H-Frp-regjeringen, mens Høyre bør gjøre det de kan for å gjøre valgkampen så lokal som mulig.

Det er noen ganger lett å glemme at vi ikke skal ha ett valg, men 428 kommunevalg og 18 fylkestingsvalg. For det er landets kommunestyrer og fylkesting som skal velges de nærmeste fire årene. Intet annet. La oss derfor ta en titt på våre ti største kommuner:

Oslo: Ap higer av lyst til å overta makten i hovedstaden etter 18 år med borgerlig styre. 30 mandater er det som trengs for flertall. På den siste lokalmålingen (Respons for Aftenposten) har den røde blokken Ap+SV+Rødt 29 mandater inne, men virker fullmobilisert. Jeg tror det skal bli tungt å bikke 30. De fire borgerlige ligger litt bak, men har større stemmereserve og en reell sjanse til å gjenskape sitt flertall. Men i øyeblikket virker MDG på vippen som det mest sannsynlige scenariet.

Bergen: Situasjonen ligner på Oslo. Ingen av blokkene har flertallet inne på lokalmålingene, og MDG ligger i vippeposisjon. En viss borgerlig mobilisering framover, vil imidlertid bikke flertallet i den retningen. Jeg holder borgerlig flertall som mest sannsynlig valgutfall i Bergen.

Trondheim: Solid rødgrønt favorittstempel. Alt tyder på ytterligere fire år med Rita Ottervik.

Stavanger: Ap kan bli største parti, men det borgerlige flertallet er ikke truet. Christine Sagen Helgø fortsetter høyst sannsynlig med ordførerkjedet.

Bærum: Det eneste spenningsmomentet her er om Høyre får rent flertall eller ikke.

Kristiansand: Det borgerlige flertallet virker stabilt.

Fredrikstad: Enormt Ap-hopp og Frp-fall her i 2011 og maktskifte. Ap ser ut til å befeste posisjonen og lukter på rent flertall.

Sandnes: Et noe uvanlig samarbeid mellom de rødgrønne og Frp sikret Ap ordføreren her sist. Holder denne konstellasjonen sammen, har Ap-ordfører Wirak gode muligheter for fire nye år. Skulle Frp innta en mer normal borgerlig posisjon, vil H+Frp+KrF+V trolig gi et greit flertall.

Tromsø: Helblått flertall sist etter ekstremvalg av Høyre på 36 prosent. Partiet er ikke i nærheten av å gjenta den bedriften nå. Det meste peker i retning av rødgrønt flertall og maktskifte i Nordens Paris.

Drammen: Høyres kanskje aller beste utstillingsvindu i landet. Rent Høyre-flertall her sist. Partiet kan ikke vente en reprise på det til høsten, men det borgerlige flertallet ser stabilt ut.

Kort oppsummert lukter det status quo i sju av våre ti største kommuner. Unntaket er Tromsø der det ligger an til maktskifte. Men storbyene Oslo og Bergen blir høyinteressante, Ap har muligheter begge steder. Jeg vurderer deres muligheter som størst i Oslo av de to.

Ap ligger an til et strålende lokalvalg, men må trolig ha med seg en noe brokete forsamling av både MDG, Rødt, SV og Sp for å ha reelle sjanser til å få det til. Dette er noe som de borgerlige kan kjøre på i valgkampen, når oppmerksomheten vil dreies mer mot styringsalternativer.

Lykkes Høyre og de borgerlige med å forsvare Oslo og Bergen, vil Høyre kunne anse valget som en seier, selv om partiet skulle falle et par prosentpoeng. Lykkes Ap med å overta makten her, vil det være et kraftfullt signal også inn mot stortingsvalget i 2017.

Oslo og Bergen er derfor hovednøklene ved kommunevalget 2015. Men for all del: La oss heller ikke glemme landets øvrige 426 kommuner !

Svein Tore Marthinsen

Del på Facebook