Poll of polls

Ap avhengig av KrF og V

Publisert 3. februar 2014. Sist endret 3. februar 2014.

Landsomfattende kommunevalgmåling – TNS Gallup for TV2, opptatt 6–10 januar 2014, publisert 2. februar.

1) Målingen gir 40,7 pst til Ap+Sp+SV (42,5 i kvlg 2011).

2) Frp og Høyre får på målingen samlet 42,2 pst (39,4 i kvlg 2011).

3) Hvis TNS Gallup har truffet, har forspranget for de tre partiene i regjeringen Stoltenberg II på Frp og Høyre, som i kommunevalget 2011 var over tre prosentpoeng, blitt forvandlet til et pluss for de to nåværende regjeringspartiene.

4) Frp og Høyre ble i januar 2014 målt 1,5 prosentpoeng større enn Ap+Sp+SV – så fremt spørsmål om stemmegivning ved kommunevalg.

5) Målingen illustrerer Arbeiderpartiets problem hvis partiet skal styrke sin posisjon i kommune-Norge, særlig i byene: Ap er i et stort antall kommunestyrer avhengig av et samarbeid med KrF og Venstre for å vinne makt. Hvis rødgrønn side er i minus mot kommunevalget 2011, slik målingen fra TV2/TNS Gallup antyder, vil Arbeiderpartiets problem på dette punktet bli forsterket.

6) TV2 publiserer målingen på et tidspunkt da KrF ifølge Aftenpostens kommentator "står ... lengre fra Ap enn på mange år" (Aftp 25. januar s. 50). Bergens Tidendes toppsak 31. januar var "KrF: – Ap ødelegger for et fremtidig samarbeid". Dette knyttet seg særlig til debatten om helseministerens høringsbrev om en reservasjonsordning for fastleger.

7) Arbeiderpartiets gruppeleder i Bergen bystyre har på denne bakgrunn reist kritikk i Bergens Tidende mot partiets håndtering av "vanskelige verdispørsmål". Bergen er en av byene der støtte fra KrF og/eller Venstre er nødvendig hvis Ap skal vinne makt.

8) Hvis sitatene fra Aftenposten og Bergens Tidende om avstanden mellom Ap og KrF er treffende, kan Ap's vei til mer makt i kommunene f.t. være lengre enn strategene på Youngstorget setter pris på.

9) Sikkert er det i hvert fall at kampen om KrFs og Venstres gunst vil stå sentralt i mange kommuner frem mot valget neste år og i forhandlingene om posisjoner etter valget. Så blir spørsmålet om Arbeiderpartiet eller Høyre lykkes best i å bygge brede koalisjoner der slike er nødvendig for å vinne flertall.

Johan Giertsen

Del på Facebook

Omtalte meningsmålinger

Flere artikler om Ap

Vis alle artikler om Ap

Flere artikler om V

Vis alle artikler om V

Flere artikler om KrF

Vis alle artikler om KrF