Poll of polls

«Brukerveiledning» for TV2s målinger

Publisert 3. september 2013. Sist endret 3. september 2013.

1) All ære til TV2 og VG for å holde oss daglig oppdatert med målinger i innspurten.

2) TV2 skrev dette i tilknytning til målingen mandag: «Målingen er laget av TNS Gallup for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 1493 personer i tidsrommet 29. august–2. september. Det benyttes et såkalt rullerende utvalg av intervjuer opptak i valgkampen. På denne målingen er 500 av intervjuene nye, mens de resterende var med i målingen som ble presentert søndag kveld.»

3) TNS Gallup/TV2 bruker, som det heter i sitatet, «rullerende utvalg» i målingene i innspurten – i likhet med InFact/VG.

4) TNS Gallups «rullerende utvalg» er 3x500, jf sitatet. Målingen i går hadde intervjuer torsdag, fredag og mandag. I målingen i dag tirsdag vil utvalget torsdag bli byttet ut med et nytt utvalg tirsdag.

5) Dette gir en mulighet for antagelser om partienes nivåer de enkelte intervjudagene, og i noen grad å «spå» hva som kan skje på neste måling.

6) Eksempel: Arbeiderpartiet var solide på TV2-målingen torsdag 29. august med barometertall 33,6. Intervjuene til målingen var tatt opp til og med torsdag. Ap har deretter kjølt ned hos TV2. Det er derfor sannsynlig at denne intervjudagen – torsdag 29. august – var spesielt sterk for Ap. I dag går dette utvalget ut, og erstattes med intervjuer tirsdag. Skulle Ap i dag lykkes med å holde nivået fra i går, eller bare få et mindre minus, vil det trolig skyldes en solid intervjudag i kveld.

7) Slik kan man «spå» i målinger med rullerende utvalg – i denne valgkampen VG og TV2.

Johan Giertsen

Del på Facebook

Flere artikler om metode

Vis alle artikler om metode

Flere artikler om presentasjon av meningsmålinger i mediene

Vis alle artikler om presentasjon av meningsmålinger i mediene