Poll of polls

NRK statsministermåling: Fire svaralternativer

Publisert 25. august 2013. Sist endret 25. august 2013.

1) NRK publiserte statsministermåling fra Norstat lørdag 24. august. Det inntrykket som seerne på Dagsrevyen og leserne på nrk.no fikk, var at respondentene hadde to svaralternativer – Jens Stoltenberg og Erna Solberg.

2) Så sent som i uke 33 i år kunne respondentene i NRKs statsministermåling velge mellom velge mellom tre kandidater – Stoltenberg, Solberg og Siv Jensen.

3) På denne bakgrunn har pollofpolls.no stilt spørsmål til NRK om respondentene også denne uken fikk tre alternativer.

4) Journalist Lars Nehru Sand, NRK, har deretter opplyst dette på Twitter: «svaralternativene er Stoltenberg/Solberg/Jensen/vet ikke».

5) På spørsmål fra Svein T. Marthinsen om hvorfor Jensen er et alternativ, om ikke hun er uaktuell som statsminister, svarer Nehru Sand: «Hun var vel ikke det da vi startet med spm, såvidt jg husker. Har vært disk å droppe, men da kan vi ik smlgn tall».

6) Vi stilte flere spørsmål til NRK i går. Vi har nå fått bekreftet at respondentene ikke bare hadde tre – men fire – svaralternativer: Statsministeren, Høyres leder, Fremskrittspartiets leder og vet ikke.

7) NRK må nå besvare de øvrige spørsmålene:

(i) Hvordan var svarfordelingen mellom de fire alternativene?

(ii) Fordi Siv Jensen var et svaralternativ, må NRK redegjøre for hvorfor respondentene med politisk sympati på regjeringssiden får ett svaralternativ i disse undersøkelsene, mens respondentene med sympati på borgerlig side får to alternativer.

8) NRK har i morgentimene søndag justert nettsaken, men vi finner fremdeles intet om fordelingen mellom de fire svaralternativene.

Johan Giertsen

Del på Facebook

Flere artikler om presentasjon av meningsmålinger i mediene

Vis alle artikler om presentasjon av meningsmålinger i mediene