Poll of polls

«For sent for Ap å bli størst» – ?

Publisert 8. august 2013. Sist endret 8. august 2013.

1) Tittelen på denne kommentaren er sitat fra en tittel i VG, lagt ut på vg.no onsdag 7. august.

Partiutvikling

2) Professorene Todal Jenssen og Aarebrot er iflg VG ekspertene som har gitt grunnlag for å avsi den «dom» – for å bruke VGs ord – som tittelen peker på.

3) pollofpolls.no er ikke enig i denne spådommen.

4) Basert på snittet av landsmålingene hittil i august, er Høyre tre prosentpoeng foran Ap. Forutsatt samme antall godkjente stemmer som i 2009, er Høyres ledelse på ca 80.000 stemmer.

5) Lekkasjen fra Ap til Høyre i målinger vektet mot 2009, er på ca. 100.000 velgere.

Partiutvikling

6) Lykkes Ap i å redusere 40 pst av denne lekkasjen, vil partiets stemmetall øke med 40.000 – og Høyres stemmetall synker med 40.000. Gitt snittet av landsmålingene hittil i august, blir det med en slik redusert lekkasje dødt løp mellom Ap og Høyre.

7) Regnestykket blir et annet i målinger vektet mot 2011, men også der spiller lekkasjen fra Ap til Høyre en nøkkelrolle. Fagsjef Weberg i InFact sier til VG at denne var på 60.000 i målingen fra VG/InFact onsdag 7. august.

8) I tillegg kommer usikkerheten rundt annet som avgjør partienes størrelse – Ap’s og Høyres bytteforhold mot andre partier, egen lojalitet, og evnen til å mobilisere velgere som ikke stemte i 2009 og/eller 2011.

9) Bakgrunnen for at pollofpolls.no i flodbølgen av målinger i ukene fremover anser Arbeiderpartiets lojalitet som valgkampens viktigste tall, er at dette ene tallet står sentralt i alle vurderinger av valgets hovedspørsmål – også om det er «for sent for Ap å bli størst».

Johan Giertsen

Del på Facebook

Omtalte meningsmålinger

Flere artikler om Ap

Vis alle artikler om Ap

Flere artikler om H

Vis alle artikler om H