Poll of polls

Regjeringens MDG-problem

Publisert 7. august 2013. Sist endret 7. august 2013.

1) VGs nettavis skriver at 11,9 pst av SV-velgerne i kommunevalget 2011 oppgir til InFact at de vil stemme på Miljøpartiet De Grønne, jfr. landsmålingen fra VG/InFact publisert 7. august.

2) Med 98.667 SV-stemmer i kvlg 2011, utgjør denne lekkasjen knapt 12.000 velgere.

3) Venstres lekkasje til MDG på denne målingen var til sammenligning langt mindre – iflg vg.no på 2,8 pst av Trine Skei Grandes 2011-velgere.

4) VG, ved Andreas Nilsen, opplyser dessuten til pollofpolls.no at lekkasjen fra Arbeiderpartiet til MDG på denne målingen var 2,1 pst av Ap’s 2011-velgere.

5) Med 767.641 Ap-stemmer i kvlg 2011, utgjør denne lekkasjen 16.000 velgere.

6) Overgangstall må leses med varsomhet, men disse tallene antyder at et stadig sterkere MDG trolig skaper økende hodebry for regjeringspartienes strateger.

7) Hvis InFact er nær sannheten, er lekkasjen fra Ap og SV til MDG f.t. på 25-30.000 velgere. Dette utgjør rundt en prosent av det sannsynlige elektoratet i valget.

8) I et valg som kan bli jevnt både om regjeringsspørsmålet, blokkstillingen, største parti og sperregrensen betyr MDGs vekst at partiet i stigende grad kan komme til å påvirke valgets hovedspørsmål – så fremt et voksende MDG også i fortsettelsen henter klart flere velgere fra regjeringspartiene enn fra opposisjonen.

9) VGs nettavis publiserer bakgrunnstall fra InFacts landsmålinger fordelt på kjønn, alder og regionvis. Slik informasjon har de siste månedene vært lagt ut på høyre side i skjermbildet i saker om politisk stoff på vg.no. VG fortjener honnør for slik åpenhet.

Johan Giertsen

Del på Facebook

Omtalte meningsmålinger

Flere artikler om MDG

Vis alle artikler om MDG

Flere artikler om SV

Vis alle artikler om SV

Flere artikler om presentasjon av meningsmålinger i mediene

Vis alle artikler om presentasjon av meningsmålinger i mediene