Poll of polls

KrF-lojalitet på 50-60

Publisert 4. oktober 2010. Sist endret 4. oktober 2010.

Sunnmørsposten/Sentio målte Kristelig Folkeparti til 3,8 på sin nasjonale måling publisert 1.oktober. Avisen opplyste at KrF's lojalitet blant partiets 2009-velgere var 58. Multipliseres KrF's resultat på 5,5 i fjor med 0,58 får vi 3,2. Med en måling på 3,8 betyr dette at KrF har et begrenset tilsig av nye velgere, ikke uventet i lys av uroen i partiet.

Dagbladet/Synovate publiserte sin landsmåling 2. oktober med KrF på 3,2. Avisen oppga ingen bakgrunnstall. Slikt er egnet til å forundre - når KrF har utfordringer som nå, må det være nærliggende å informere leserne om lojalitet, overganger og om KrF henter noe blant velgere som ikke stemte i fjor. Med Dagbladets dekning av sin måling på 3,2 er leserne henvist til å gjette seg til en mulig lojalitetsprosent. Lojaliteten må trolig ha vært rundt 50, som er meget lavt for KrF.

Såkalte nasjonale medier benytter sjelden anledningen til å dybde-informere leserne med bakgrunnstall, men i Respons' måling for juni for Aftenposten/Bergens Tidende publiserte sistnevnte lojalitetsprosenter med KrF på 73.

Etter hva pollofpolls.no har brakt i erfaring, er 65-70 en normal lojalitet for KrF. Målingene i Sunnmørsposten og Dagbladet med lojalitet for KrF på 50-60 illustrerer derfor partiets utfordringer.

Johan Giertsen

Del på Facebook

Omtalte meningsmålinger