Dette er bufferen til Google for http://www.vg.no/a/24138806. Det er et øyeblikksbilde over siden slik den var 11. sep 2017 19:00:34 GMT.
Den gjeldende siden kan ha endret seg siden da. Les mer
Full versjonTekstversjonSe kildeTips: For å finne søkeordet ditt raskt på denne siden, trykker du Ctrl+F eller (Mac) og bruker søkeraden.
VGs valgdagsmåling: Borgerlig flertall - Stortingsvalget 2017 - VG Hopp til hovedinnhold

Hovedinnhold

VGs valgdagsmåling: Borgerlig flertall

Reduser skriftstørrelse Øk skriftstørrelse
VGs valgdagsmåling viser at valget ser ut til å bli jevnt, og det ser ut til at Erna Solberg får fornyet tillit som statsminister. Kampen for å komme over sperregrensen vil avgjøre.

Det er Arbeiderpartiets store fall som gjør at det ved 21-tiden ser ut til at det likevel ikke blir regjeringsskifte, noe målingene siden lenge før valgkampen startet har vist at det lå an til. 

Ifølge VGs valgdagsmåling, gjennomført av meningsmålingsbyrået InFact – som ble offentliggjort idet de siste valglokalene stengte – går Arbeiderpartiet med Jonas Gahr Støre i spissen tilbake hele 4,2 prosent fra stortingsvalget i 2013. 

Følg VGTVs direktesendte valgdekning her

– Helt fantastisk

Valgdagsmålingen gir dagens regjeringspartier Høyre og Frp – samt støttepartiene KrF og Venstre – 88 mandater. Det trengs 85 mandater for å ha flertall.

– Dette er bare helt fantastisk, utbryter Høyre-nestleder Bent Høie og fortsetter:

– Valgdagsmålingen viser at folket fortsatt vil ha Erna Solberg som statsminister, og de ønsker den politikken som vi har startet på.

– Men Høyre går tilbake?

– Personlig hadde jeg håpet på høyere tall, men det er likevel nær historisk topp for Høyre. Men det viktigste er at det ligger at til borgerlig flertall og borgerlig regjering i fire nye år.

– Hva overrasker deg med tallene?

– Det sterkeste trekket er jo Aps store tilbakegang og at de ligger an til å gjøre et historisk dårlig valg. Jeg er overrasket og glad for at Venstres dårlige tall blir gjort til skamme. og så registrerer jeg at verken MDG eller Rødt kom over sperregrensen, sier Høie.

Valgnatten: Fem ting du bør følge med på

Ap ligger an til å bare få 48 mandater, syv færre enn i inneværende periode. Tilsammen får rød blokk 78 mandater.

I tillegg får MDG, som har sagt at de er blokkuavhengige men samtidig har lovet å felle en regjering der Frp er med, tre mandater.

Til sammen gir det 81 mandater til partiene som vil felle Erna Solbergs regjering.

Slik ser resultatene fra VGs valgdagsmåling, med antall mandater i parentes: 

Ap: 26,6 % (48)
Høyre: 24,2 % (43)
Frp: 14,7 % (28)
SV: 6,0 % (11)
Sp: 9,8 % (17)
KrF: 4,8 % (8)
Venstre: 5.4 % (9)
MDG: 3,8 % (3)
Rødt: 3,1 % (2)
Andre: 1,6 % (0)

Forsker: Dette har vært småpartienes valgkamp

Blå ledelse også i prognose

En del av InFacts grunnlag for VGs valgdagsmåling baserer seg på prognosene fra Valgdirektoratet, som foreløpig forteller følgende: Med 33 prosent opptalte stemmer har blå blokk et flertall på 87 mandater, mot rød blokk med 80 mandater - pluss to for MDG. 

Valgdirektoratet tar utgangspunkt i de allerede ferdig opptalte kommunene og bruker trenden til å si noe om resultatet for hele landet og fylket – samt alle forhåndsstemmer. 

Forskjellen på en prognose og en valgdagsmåling er altså at en prognose baserer seg på innrapporterte resultater, mens en valgdagsmåling er en undersøkelse som gjennomføres på valgdagen ved å spørre velgere på vei ut av valglokalene om hva de har stemt. 

VG skal være den eneste som i år lager valgdagsmåling. NRK bruker i år den offisielle valgprognosen fra Valgdirektoratet, mens TV 2 utarbeider sin egen prognose.

Kommentar: Valgkampen som tok helt av 

Siden 1993

Helt siden valgdagsmålingene så dagens lys ved stortingsvalget i 1993, har SV ofte blitt overvurdert og Fremskrittspartiet ofte kommet dårligere ut enn hva som ble det endelige valgresultatet.

På den annen side treffer valgdagsmålingene forbausende godt på det store bildet. For fire år siden varslet både TV 2 og VGs valgdagsmålinger som ble publisert like etter klokka 21 at det lå an til borgerlig valgseier.

Selv om TV 2 målte SV 1 prosentpoeng høyere enn valgresultatet på 4,1 prosent og VG hadde Frp 1,5 prosentpoeng lavere enn resultatet på 16,3 prosent – så lå begge nær det endelige resultatet når man ser på blokkene samlet.

VG kommer tilbake med mer.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Les også

Thor (73) om stortingsvalget: – Jeg har aldri stemt taktisk

Thor (73) om stortingsvalget: – Jeg har aldri stemt taktisk

Noen stemmer for første gang, mens andre har stemt siden 50-tallet. VG har møtt noen av dem som i dag går til urnene.
11.09.2017, 17:11 Sametinget: Flere har falt ut av valgmanntallet

Sametinget: Flere har falt ut av valgmanntallet

Flere personer som har møtt opp for å stemme i sametingsvalget har måttet snu og dra hjem, fordi de ikke er i valgmanntallet
11.09.2017, 13:25 Forsker: Dette har vært småpartienes valgkamp

Forsker: Dette har vært småpartienes valgkamp

Infacts fylkesmålinger viser rødgrønt flertall, men MDG er bare 50 stemmer over sperregrensen etter det som har vært småpartienes store valgkamp.
11.09.2017, 12:01 Bruk stemmeretten

Bruk stemmeretten

Et velfungerende demokrati trenger høyest mulig deltakelse. I dag bør alle benytte muligheten for å være med på å bestemme landets politiske kurs de neste fire år.
11.09.2017, 05:46 Forbereder stemmetellingen bak lukkede dører: – Voldsomt sikkerhetsopplegg

Forbereder stemmetellingen bak lukkede dører: – Voldsomt sikkerhetsopplegg

KOMMUNENES HUS (VG) Her forberedes tellingen av forhåndsstemmene i Oslo, bak stengte dører.
10.09.2017, 23:01 MDG-Unes kravliste til ny regjering

MDG-Unes kravliste til ny regjering

20 prosent lavere kollektivpriser, kortere arbeidstid og 10.000 nye grønne arbeidsplasser årlig. MDG-topp Une Bastholm (31) har kravlisten klar til en ny regjering.
10.09.2017, 21:30

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks